A bőr a testünket határoló, a külvilággal és a belső szervekkel intenzív kapcsolatban lévő szerve.
A bőr testünk legnagyobb kiterjedésű szerve, amely mintegy 1,8 m2-t tesz ki. A bőr teljes vastagsága testtájéktól, kortól, nemtől, egyéntől függően 1,2-4,3 mm. A bőr 3 rétegből áll, ezek kívülről befelé haladva: a hám, az irha és a bőralja.
A hám a testünket a külvilágtól elhatároló, többrétegű, elszarusodó laphám. A hám 90%-át hámsejtek alkotják, érésüknek megfelelően 5 réteget különböztetünk meg. A hámsejteken kívül a bőr festékanyagát (a melanint) termelő pigmentsejteket, az immunrendszerhez tartozó Langerhans-sejteket és idegi eredetű Merkel sejteket találunk benne.
Az irha a hám alatt elhelyezkedő két, egymástól élesen el nem határolható rétegből, a nyúlványos és a hálózatos rétegből áll. Az irha sejtekből, rostokból (kollagén, rugalmas rostok, rácsrostok) és alapállományból álló kötőszövet. Az irhában vannak a bőr járulékos szervei: a körmök, a szőrszálak, valamint a bőr mirigyei (faggyú, verejték, és az illatmirigyek). A mirigyek váladékai biztosítják a bőr nedvesség és lipid tartalmát, és fenntartják a bőr működésében fontos szerepet betöltő, enyhén savas (pH 5,5-5,9) vegyhatású hidrolipid filmréteget. Az irhában találhatók a bőr idegei valamint a hámot és az irhát tápláló érrendszer.
A bőralja zsírszövetből és az azokat elválasztó kötőszöveti sövényekből épül fel. A bőralja kötőszöveti rostokkal kapcsolódik a fölötte lévő irhához, alul pedig izomrostok határolják.
A bőr a legnagyobb szervünk és mindegyik rétege fontos funkciókat lát el. A bőr funkcióinak jelentős része aktív, kisebb részben passzív. Bőrünk közvetítő szerepet tölt be a külső és a belső környezet között. Jelzi a belső szervek állapotát is: ha megnézzük egy ember bőrét, hajának és körmének minőségét, azonnal képet kapunk egészségi állapotáról. Bőrünket állandóan megmutatjuk a világnak. Életmódunk, táplálkozásunk, lelkiállapotunk mind befolyásolja állapotát.
A bőr aktív és passzív funkciói
1. Védelem: hidegtől, melegtől, napfénytől
2. Védelem: nyomástól, ütéstől, horzsolástól
3. Védelem: kémiai anyagoktól
4. Védelem: kórokozóktól (a hidrolipid filmréteg révén)
5. Védelem: hőtől, vízvesztéstől
6. Védelem: a hámba bejutott kórokozóktól
7. Anyagok felvétele
8. Hőszabályozás: a párolgás révén
9. Hőszabályozás: az irha érrendszerén keresztül
10. Érzékelés: nyomás, vibráció, tapintás, fájdalom, hő